ZO’N VERVELEND LIEDJE IN JE HOOFD

ZO’N VERVELEND LIEDJE IN JE HOOFD

Het liedje wilde maar niet uit haar hoofd: ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammie, want daar is de blauwe lucht’.

Bovenstaande zin roept tenminste twee vragen op. Over wie gaat het eigenlijk? Natuurlijk over onze Kerstengel Tanja. En wat is het voor een liedje? Voor de  ouderen onder ons is het waarschijnlijk een open deur intrappen. Het is een bekend liedje van Ramses Shaffy over ‘Sammy’. En meteen begin je je oud te voelen, want de jongeren kennen Ramses niet meer en dus ook zijn liedje Sammy niet. Maar is dat belangrijk? Eigenlijk niet. Maar laat ik er toch wat over vertellen. Ramses heeft het liedje zelf geschreven. Er zijn verschillende lezingen over wie Sammy zou zijn en waarom hij het liedje geschreven heeft. Maar juist dat maakt het mogelijk, dat Tanja haar eigen idee over Sammy en zijn naar ‘Boven kijken’ kan geven. Een soort inlegkunde. En Tanja zou Tanja niet zijn om dat dan ook te doen.

Tanja was erg geschrokken van wat ze tijdens haar verkenningstocht door Katwijk gezien had. Het is ook wat om niet zo maar spontaan even bij iemand langs te kunnen wippen of een arm om iemands schouder te mogen slaan. Wat een onpersoonlijke samenleving had ze ontdekt. Meer een ‘leving’, die niets meer met ‘samen’ te maken had. Ja, zo kun je dat zien. Maar Tanja is een Kerstengel en Kerstengelen denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Ze is gewend naar Boven te kijken, vanwaar je als engel, maar zeker ook als mens, steun kunt verwachten. Dat kun je doen met gevouwen handen, maar soms ook schreeuwend tegen alle verdrukking of angsten in. Maar ook uit pure wanhoop of protesterend. Ik hoor u/jij al zeggen: ‘Tuh, tuh, jij durft: schreeuwend en protesterend!’ Ja! En Tanja heeft dat een aantal keren mee gemaakt. We lopen naar Kerst, maar zij weet nog hoe het was in de Hemel toen Jezus in de Tuin van Getsemane Zijn Vader vroeg of de komende beproevingen aan Hem voorbij mochten gaan. Iedereen in de hemel hield zijn adem in. God de Vader ging door een hel. Hij had Zijn Zoon al ruim dertig jaar moeten missen en nu dit. Zou Jezus het vol houden. We weten het antwoord: Hij DEED het. En aan het kruis schreeuwde Hij het als een soort protest, of was het wanhoop, uit: ‘Mijn God, Mijn God waarom heb Gij mij verlaten..?’ Wat dat betreft weet Tanja, dat je God op vele manieren kunt aanspreken.  

En zo was dat liedje van Ramses een beetje haar liedje geworden. Maar nu kon ze het niet uit haar hoofd krijgen. Erg? Nee hoor, maar de andere Kerstengelen kregen er een beetje een punthoofd van, omdat ze het steeds bleef neuriën en dat wilde Tanja nu ook weer niet. Toch wist ze dat Sammie niet naar zijn tenen moest blijven staren. Dan blijf je laag bij de gronds en verwacht je het van mensen of van jezelf. Dat geeft geen hoop. Er was ooit maar eens een sterveling, die zichzelf kon helpen toen hij in nood verkeerde. Dat was de baron van Münschhausen, die zich, toen hij in een moeras wegzakte,  zich aan zijn eigen haren uit het moeras kon trekken… Maar wij zijn geen baron van Münschhausen en moeten het van Boven verwachten.

Wat is het dan mooi om een van de medewerkers van Zijn grondpersoneel te mogen  en te kunnen zijn. Jammer, dat we de reacties niet kunnen zien als we bij ons bezorgadres langs geweest zijn. Toch kan Tanja u verzekeren, dat uw bezoekjes enorm op prijs gesteld wordt. En we mogen vertrouwen op Zijn zegen op ons werk.

Als besluit nog even de tekst van Sammy:

Sammy loop niet zo gebogen
Denk je dat ze je niet mogen
Waarom loop je zo gebogen
Sammy met je ogen, Sammy, op de vlucht

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want daar is de blauwe lucht

Sammy loop niet zo verlegen
Zo verlegen door de regen
Waarom loop je zo verlegen Sammy
Door de stegen Sammy van de stad

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want dan word je lekker nat, Sammy
Kromme kromme Sammy
Dag Sammy domme domme Sammy
Kijkt niet om zich heen
Doet alles alleen en vindt de wereld heel gemeen

Sammy wil bij niemand horen
Zich door niets laten verstoren
Toch voelt hij zich soms verloren Sammy
Hoge toren, Sammy kan ’t niet aan
Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want daar boven lacht de maan
sammy wil met niemand praten
maar toch voelt hij zich verlaten
waarom voel je je verlaten
sammy op de straten, sammy van de stad

hoog sammy kijk omhoog sammy
want dan word je lekker nat, sammy
krommme kromme sammy
dag sammy domme domme sammy
kijkt niet om zich heen
doet alles alleen en vindt de wereld heel gemeen

Sammy wil heus wel verand’ren
Maar is zo bang voor de and’ren
Waarom zou je niet verand’ren Sammy
Want de and’ren Sammy zijn niet kwaad
Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Anders is het vast te laat

Sammy loopt maar door de nachten
Op een wondertje te wachten
Wie zal dit voor jou verzachten Sammy
Want jouw nachten Sammy zijn zo koud
Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Er is er een die van jou houdt

Een lied waar de naam van God niet in genoemd wordt, maar die Naam wordt ook niet genoemd in het boek Esther: ook een verhaal of een niet berijmd lied van hoop…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *