WAAR BLIJVEN KERSTENGELEN?

WAAR BLIJVEN KERSTENGELEN?

WAAR BLIJVEN KERSTENGELEN?
door Leo Roosjen

Nee, natuurlijk houd u zich daar niet mee bezig. Waarom zou u zich bezig moeten houden met de vraag: waar zijn de kerstengelen buiten de kersttijd? Voor Sinterklaas is die vraag eenvoudig te beantwoorden. Tenslotte komt de Sint uit Spanje en gaat daar op de zesde december weer naar terug. Waarom anders het liedje ‘Dag Sinterklaasje’. Heel eenvoudig omdat dan zijn verblijfsvergunning afgelopen is. Maar nu de kerstengel?

Het meest voor de hand liggend zou zijn: in de hemel. Dat is heel erg voor de hand liggend. Maar het zou betekenen, dat de kerstengel een echte seizoenarbeider of -arbeidster zou zijn. Dat kan bijna niet waar zijn. Waarom zouden zijn of haar goede eigenschappen en uitvoering van werkzaamheden voorbehouden zijn voor alleen de Kersttijd. Dat is niet logisch. Deze vraag vereist derhalve nader onderzoek.

Wat maakt de Kerstengel uniek? Nee, niet het uitsluitend werken in het verborgene. Hoewel? Die ene engel verscheen alleen aan Zacharias en/of Maria. En verscheen die engelenschaar niet uitsluitend aan de herders in den velde. Zeker dat laatste is heel jammer. Bij de eerste twee verschijningen ging het om privé mededelingen. De huidige inwoner van de  onze ‘beschaafde’ wereld zou het een enorme inbreuk op de privacy van Zacharias en Elisabeth en Maria gevonden hebben, als de engel deze boodschap aan hen aan de grote klok gehangen zou hebben. Maar waarom die engelenschaar niet voor alle bewoners van Bethlehem? Best een vraag om ook weer eens nader over na te denken. Zou dan het wonder van het Kerstkind niet door veel meer mensen ontdekt zijn. Zou het Evangelie dan niet heel anders gelopen zijn? Wie weet, maar het is niet zo gebeurd. Het gebeurde allemaal in het verborgene. Dus toch werkten ook al deze kerstengelen in het verborgene.

Goede werken doen. Ja, dat zeker. Beide boodschappers brachten mooie boodschappen. Zowel Zacharias als Maria kregen een prachtige aankondiging: de komst van hun zonen. Hoewel de twijfel van Zacharias op die leeftijd begrijpelijk was en misschien ook Maria wel even gedacht zal hebben: ‘Tjonge, heb ik dat…’. Het concert midden in de winternacht voor de herders was uiteraard ook meer dan deze stoere bikkels ooit hadden verwacht. En dan dus nog wel een privé concert.

Het gaat bij kerstengelen vaak om het vindingrijke. Tja, dat is een eigenlijk heel apart item. Bijna iedere kerstengel geeft op zijn of haar wijze gestalte aan de taak van kerstengel. Soms met heel geringe middelen even dat bijzondere momentje geven aan de adressant. Dat maakt het ook juist zo bijzonder. Juist de vindingrijkheid en de zorg maken dat een kerstengel kerstengel is.

Is het niet jammer, dat een kerstengel alleen in de kersttijd actief is? Dat zou jammer zijn, maar natuurlijk zetten kerstengelen ook buiten de kersttijd hun talenten in. Maar het is en blijft bijzonder, dat kerstengelen kerstengel willen zijn..

Kerstengel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *