U KENT ME AL….

U KENT ME AL….

Hoi, u kent me al. Ik ben die engel op doorreis, uw hemelse collega. Ik verkende weer eens jullie wereld en verbaasde me. Wat moeten jullie mensen moe zijn. Altijd maar lopen, of fietsen. Vermoeiend! Wij engelen hebben het makkelijker. Wij doen het luchtig en vliegen overal overheen. De kortste weg en we houden overzicht. Geen problemen met appen op de fiets of bellen in de auto. Of al die problemen, waar jullie je over opwinden. Jullie noemen dat vaak politiek of zo. En dan boffen jullie nog. Jullie kennen wel onenigheden, ruzie en misdaad, maar niet zoals in sommige landen oorlog. Het valt bij jullie mee. Hoewel mensen bang worden voor elkaar en terreur. Allemaal dingen van jullie moderne tijd. Zaken waar je, zoals jullie zeggen, mee moeten leren leven. Sommigen grijpen terug naar ‘die goeie ouwe tijd’. Was die echt zo goed en beter? Wij kennen dat allemaal niet in ons hemels bestaan. Iedereen is gelijk en iedereen heeft genoeg. Waarom zou je dan onenigheid met elkaar hebben? Zelfs jalousie kennen we niet. We mogen dingen doen, maar moeten niets…

Ik wilde eens een middagje cultureel doen en kwam zo in het Frans Hals Museum in Haarlem terecht. Wat ik daar zag was mooi en indrukwekkend. Soms ook lachverwekkend. Er zijn kunstenaars, die hebben geprobeerd Bijbelse vertellingen af te beelden. Maar dat gaat jullie voorstellingsvermogen te boven. Jammer. Ik hoorde een rondleider vertellen over die kunstwerken. Ze noemde beroemde namen en iedereen onder haar gehoor leek te doen of ze alles begrepen of al wisten. Wij noemen dat toneelspel, maar kennelijk is dat onder jullie mensen gewoon. De enige die niet toneel hoefde te spelen was ik. Jullie zien of horen me toch niet. Heerlijk. Ik kon gewoon uitbundig lachen, toen ik afbeeldingen zag van engelen. Net mensen met vleugels… Ik zei al: jullie voorstellingsvermogen is te klein. Jullie hebben al moeite met drie dimensies, maar er bestaan in onze engelenwereld veel meer dimensies, dus hou nu toch op met al dat geprobeer.

Maak ik je nieuwsgierig over hoe wij engelen er wel uitzien? Vergeet over ons alles wat je denkt te weten over engelen en kijk naar de ander. Ik vertelde al van die andere dimensies. Probeer eens de engel te ontdekken in die ander. Nee, niet alleen in mensen, die je kent, in je vrienden of geliefden. Nee, in iedereen! Dat is omdenken zoals wij engelen zeggen en je zult versteld staan hoe anders de wereld er uit komt te zien. Ontdek het Goddelijke in je medemens en neem afstand van je eigen IK.

Probeer het eens en je zult die andere dimensies in die ander ontdekken. Ontdek die extra dimensie boven de drie, die je al kende. En ik verklap meteen nog een geheim: er zijn er nog meer. Zo moesten mensen na de opstanding ook wennen aan de nieuwe belichaming van Jezus. Stop eens met op mensenmanier te kijken naar je wereld. Kijk eens hoe Hij wilde, dat jullie met elkaar om gaan. Ja, ik weet het. Ik doe een beroep op omdenken in een bijzondere tijd. Het is Kersttijd en iedereen is druk met Kerst, maar juist door die drukte vergeet je waar het eigenlijk om gaat. In Kersttijd doorkijken naar Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren. Een hele opgave. Een oefening, waar de meeste mensen meer dan een mensenleven voor nodig hebben. Toch waren er een aantal ver onderweg: Franciscus, Martin Luther King, Moeder Theresa, Majoor Boshard. Zo een paar namen, namen waar je je aan op mag trekken. BEGIN!

Adieu,
Je hemelse collega.
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *